PML

A progresszív multifokális leukoenkefalopátia a központi idegrendszer ritka fertőzése, ami a myelint termelő oligodendrocitákat elpusztítva súlyos rokkantsághoz vagy halálhoz vezethet.

A fertőzést a JC vírus okozza. A JC vírus elég gyakori fertőzés az emberek körében, de legtöbbjüknél nem okoz megbetegedést. A legyengült immunrendszerrel élők idegrendszerében azonban nagy mértékben el tud szaporodni, ezzel súlyos állapotot okozva.

Mivel a sclerosis multiplex néhány betegségmódosító terápiája az immunrendszer legyengítésén alapszik (pl. natalizumab, ocrelizumab), ezért a PML ezeknek a kezeléseknek is szövődménye lehet. Az SM miatti autoimmun eredetű demyelinizáció és a PML miatti myelinveszteség klinikailag és morfológiailag (azaz tüneteikben és az MRI-képeken) is nagyon hasonlíthatnak egymáshoz, ezért az ilyen gyógykezelések közben jelentkező relapszusokat különös figyelemmel kell kísérni.

A PML jelenleg gyógyíthatatlan kór, de amennyiben az immunrendszer legyengítését valamilyen terápia okozta (pl. AIDS, SM kezelése), az immunszupresszív gyógyszer elhagyása javíthat a beteg állapotán. Egy ilyen típusú kezelés megkezdése előtt vérvizsgálattal ellenőrizhető, hogy a páciens vérében megtalálható-e a JC vírus ellenanyaga, ami arra utal, hogy a beteg JC vírussal fertőzött, így ennek fényében újra lehet gondolni a terápia beindítását.

A JC vírusnak semmi köze a Creutzfeldt–Jakob kórhoz. A JC John Cunningham nevének rövidítése. Ő volt az a páciens, akinek szervezetéből elsőként sikerült izolálni a vírust.

Angolul: progressive multifocal leukoencephalopathy

« SM szótár