OCT vizsgálat

Modern szemészeti eljárás, melynek során egy infravörös lézer fénysugár végigpásztázza a szemfenék képleteit, és részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készít a vizsgált területekről. A gép által kibocsátott fénynyaláb a szem különböző szövetein eltérő mértékben tükröződik vissza, és a visszatükröződött fénysugár mennyiségéből alakul ki egy kép a szemfenékről, például az ideghártya vastagságáról vagy a látóideg állapotáról.

Mivel a készített kép igen nagy, szövettani felbontású, ezért a retina (ideghártya) kóros eltéréseit megbízhatóan ábrázolja. A retina elvékonyodása összefüggést mutat az agy térfogatának csökkenésével sclerosis multiplexben, így ez a vizsgálat SM-ben az agyi atrófia mértékéről is számot tud adni.

OCT vizsgálat

A módszer további előnye, hogy teljesen fájdalommentes, és a szemre illetve a látásra semmilyen veszélyt nem jelent. A vizsgálat során a páciensnek mindössze annyi dolga van, hogy néhány alkalommal 10-15 másodperc erejéig mozdulatlanul, pislogás nélkül kell a készülékbe néznie.

Egyes esetekben a pontosabb vizsgálat érdekében szemcseppes pupillatágítás szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe. Ez átmeneti, néhány órán keresztül tartó homályos látást okoz, különösen közelre fókuszáláskor, a szemcsepp hatóidejének letelte után azonban visszatér az éles látás.

Teljes nevén: optikai koherencia tomográfia
Angolul: optical coherence tomography

« SM szótár