Ketogén diéta

Magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit az 1920-as években fejlesztettek ki epilepsziás betegek kezelésére. Normális esetben a szervezet a táplálkozás során felvett szénhidrátokat glükózzá alakítja, és ezt hasznosítja energiaként a test minden részében. A ketogén diéta során a szénhidrátok megvonása arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét.

A ketogén étrend 4:1 arányban tartalmazza a zsírok illetve a fehérjék+szénhidrátok arányát. Ez elsősorban az összes magas szénhidráttartalmú élelmiszer (pl. gyümölcsök, keményítőt tartalmazó zöldségek, tésztafélék, kenyerek, cukor és más édesítőszerek) kizárásával érhető el. Az igen magas zsírbevitelt általában tej, tejszín és vaj nagy mennyiségű fogyasztásával biztosítják.

Állatmodelleken végzett kísérletek eredményei szerint a ketogén étrend neurodegeneratív betegségekben védi az idegrendszert és enyhíti a betegséget, ugyanakkor egy későbbi vizsgálat szerint nincs elég pozitív adatunk ahhoz, hogy a diéta a gyakorlatban is alkalmazható legyen.

Bővebben:
Ketogén diéta → Wikipédia

« SM szótár