Fehérállomány

egy boncolt agy szürkeállománya és fehérállományaA központi idegrendszerben egy sötétebb színű szürkeállomány és egy világosabb színű fehérállomány különböztethető meg. Az elkülönülést az okozza, hogy a szürkeállomány az idegsejtek sejttestjéből és viszonylag kevés myelinizált axonból épül fel, míg a fehérállomány kevés sejttestet, és sok-sok hosszú, myelinhüvellyel borított axont tartalmaz. A színbeli különbség a myelin fehérségéből adódik, míg a szürkeállomány a valóságban sárgás szürke színű egy kis rózsaszínes beütéssel a benne található hajszálerek miatt.

Az idegsejteknek ebből a jellegzetes elrendeződéséből adódóan a szürke- és fehérállomány funkciójában is eltér egymástól. Az ingerületet a szürkeállomány sejttestei veszik fel, ám az idegsejtek közötti kommunikáció a fehérállományban szövődött idegi kapcsolatokon keresztül valósul meg, ennek tehát ingerület-átvivő funkciója van.

fehérállomány elhelyezkedése a gerincvelőben és az agybanAz agy legnagyobb részét a fehérállomány teszi ki, ebben tátonganak az agykamrák is. A gerincvelőben a fehérállomány épp fordítva, a szürkeállományt körülölelve húzódik végig.

Angolul: white matter

« SM szótár