Fampridin

2010 óta forgalmazott hatóanyag, ami sclerosis multiplex betegek járásának elősegítésére alkalmazható. Hatásmechanizmusa az, hogy megakadályozza a káliumionok kijutását a károsodott idegsejtből, így az idegi jelek úgy haladhatnak végig az idegrostokon, mintha azok nem károsodtak volna, ezáltal növelve a sejt ingerlékenységét. Fontos megjegyezni, hogy a fampridin nem helyettesíthető kálium étrendkiegészítőkkel, azok teljesen hatástalanok a járáskészségre nézve.

a fampridin hatásmechanizmusa

A gyógyszert kizárólag szakorvos írhatja fel a betegnek tüneti kezelésként, de 2017-es tanulmányok a terápia hosszú távú kedvező hatását is bizonyították (forrás: European Neurology).

A fampridin nem mindenkinél hatásos, ezért a kezelés egy kéthetes próbaadaggal kezdődik, aminek eredményességét a két hét letelte után egy 7,5 méteres távon történő időméréssel kell ellenőrizni, összehasonlítva a járás sebességét a próbakezelés előtti értékkel. A fampridin hatóanyagú gyógyszer szokásos adagja napi 2 tabletta, a két bevétel között legalább 12 órás idői különbséggel, egészben lenyelve. A tablettát nem szabad eltörni, feloldani, elszopogatni vagy elrágni, mert ezek megnövelhetik a mellékhatások kockázatát.

A fampridin Magyarországon nem támogatott gyógyszer, és borsos ára miatt a kérvényezések is rendszerint visszautasításra kerülnek. Csak speciálisan külföldi gyógyszerek behozatalával foglalkozó cégek közreműködésével beszerezhető, kizárólag szakorvosi receptre. A gyógyszer egy havi adagja az euró árfolyamától függően kb. 61-65 ezer forint.

Bővebben:
Betegtájékoztató → HáziPatika

« SM szótár