Devic-szindróma

a Devic-szindróma a látóideget és a gerincvelőt érintiRitka, jellemzően relapszusokban jelentkező autoimmun betegség, ami megjelenésében annyira hasonlít a sclerosis multiplexhez, hogy régebben tévesen az SM egyik típusának tartották (úgynevezett opticospinalis sclerosis multiplexként, ami arra utal, hogy csak a látóideg és a gerincvelő érintett benne).

A Devic-szindróma két tünete:

  • hirtelen fellépő, súlyos (akár a vakságig fokozódó) látóideggyulladás
  • a végtagok gyengeségével vagy akár bénulásával, és/vagy vizelet- illetve székletürítési zavarokkal járó gerincvelőgyulladás

Az elsőként megjelenő tünetet az esetek 60%-ában egy éven belül, az esetek 90%-ában három éven belül követi a második relapszus, de a kettő között akár évtizedek is eltelhetnek. Olyan is előfordul, hogy a kétféle tünet közül csak az egyik jelenik meg ismétlődően egymás után.

A tünetek kezelés nélkül maradandóan súlyos állapothoz vezetnek. Az újonnan megjelenő tünetek kezelése szteroid kúrával és plazmaferézissel (azaz a vérplazma szűrésével) történik. A későbbi tünetek megelőzése immunszuppresszív terápiával valósul meg, amivel a betegség lefolyása jelentősen lefékezhető, ám a rendelkezésre álló gyógyszerek mindegyikénél előfordultak olyan esetek, amikor a beteg nem reagált a kezelésre.

A Devic-szindróma diagnózisának nélkülözhetetlen kritériuma a látóideggyulladás és a gerincvelőgyulladás, de ezek mellett az alábbi három feltétel közül legalább kettőnek szintén teljesülnie kell:

  1. a gerincről készült MRI felvételen három csigolyaszegmentumnál hosszabb és egybefüggő lézió látható
  2. a koponyáról készült MRI felvételen esetlegesen látható elváltozások nem felelnek meg az SM-re jellemző fehérállományi lézióknak
  3. a Devic-kórra jellemző specifikus antitest (NMO-IgG) jelenléte a vérben

A sclerosis multiplex és a Devic-szindróma megkülönböztető jegyei

A betegség a nevét Eugène Devic francia neurológusról kapta, aki elsőként írta le a kórképet 1896-ban.

Más néven: Devic-kór, Devic-betegség, neuromyelitis optica, NMO

Bővebben:
Neuromyelitis optica → Digitális Tankönyvtár

« SM szótár