Baclofen

a Baclofen dobozaA kóros izommerevség, azaz a spaszticitás ellen leggyakrabban használt, szájon át szedhető gyógyszer. A Baclofen egy centrálisan ható izomrelaxáns, ami azt jelenti, hogy a központi idegrendszerben fejti ki hatását, így csökkenti az izmok akaratlan összehúzódását anélkül, hogy jelentősen befolyásolná a szándékos mozgáskivitelezést. (Ellentétben a perifériásan ható izomrelaxánsokkal, melyek közvetlenül az izmokhoz futó idegeket gátolják, ezáltal teljes bénulást, azaz paralízist létrehozva.)

A kezelőorvos a Baclofen adagolását jellemzően kis dózissal kezdi, és fokozatosan emeli a mennyiséget addig a pontig, amikor a tünetek már enyhülnek, de még nem jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai. A leggyakoribb mellékhatások az álmosság, aluszékonyság, émelygés és hányinger. Túl magas dózis szedése általános kimerültséget és izomgyengeséget okozhat.

Amennyiben a szájon át szedhető tabletta már nem elegendő a gyógyhatás eléréséhez, de a mellékhatások elviselhetetlenek a beteg számára, intratekális Baclofen pumpa beültetése javasolt.

Bővebben:
A Baclofen betegtájékoztatója → HáziPatika
A tünetek kezelése: görcsösség → SM lista
A harántcsíkolt izmok működésére ható szerek → Digitális Tankönyvtár

« SM szótár