Baclofen pumpa

Amennyiben a kóros izommerevség, azaz a spaszticitás ellen leggyakrabban használt, szájon át szedhető gyógyszer, a Baclofen tabletta már nem elegendő a gyógyhatás eléréséhez, de a mellékhatások elviselhetetlenek a beteg számára, intratekális Baclofen pumpa beültetése javasolt.

Baclofen pumpa implantátum elhelyezkedése a testen belül

A kb. 9 cm átmérőjű és 2 cm vastag, kerek alakú pumpát a has bőre alá helyezik be műtéti úton. Ebből egy vékony katéter vezet a gerinccsatorna alsó részéhez, melyen keresztül a gyógyszeroldat közvetlenül az agy-gerincvelői folyadékba tud ürülni. A gyógyszeroldat egy steril, izotóniás folyadék, ami nem tartalmaz tartósítószert vagy más, az idegeket veszélyeztethető adalékanyagot.

A gyógyszer adagolását a pumpában lévő komputer vezérli. Mivel a pumpán keresztül történő gyógyszer biológiai hasznosulása sokkal jobb a Baclofen tabletta felszívódásánál, ezért ez a módszer sokkal kisebb gyógyszeradagokat használ, így kevesebb a mellékhatása. Ugyanakkor maga a beültetési művelet olyan egészségügyi kockázatokkal jár (pl. vérzés- és fertőzésveszély), melyek miatt a pumpát csak súlyos esetekben alkalmazzák.

Synchromed típusú Baclofen pumpa

A pumpa röntgen-, CT és MRI-kompatibilis, tehát beültetése nem zárja ki ezen vizsgálatok későbbi felvételét a páciensnél. A pumpában klinikai és terápiás adatok is tárolhatók (pl. a beteg adatai, a pumpa adatai, a beállított napi dózis stb.).

Rövidítése: ITB kezelés
Angolul: Intrathecal Baclofen Therapy

« SM szótár