Antioxidáns

Olyan vegyület, ami a sejtek anyagcserefolyamatai során keletkező, káros szabad gyököket hatástalanítja.

A test sejtjeinek energiatermelő anyagcserefolyamatait oxidációnak nevezik. Az oxidáció során szabad gyökök keletkeznek. Az antioxidáns olyan anyag, ami az oxidációt késlelteti vagy gátolja. Az antioxidánsok egy részét a szervezet termeli, de vannak olyan vegyületek is, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozás során kerülnek be a szervezetbe. Egészséges testben elegendő antioxidáns termelődik a szabad gyökök hatástalanításához. Idős korban, illetve betegség vagy stressz esetén azonban a szabad gyökök száma megnő, és ha a szervezet nem tud elegendő antioxidánst mozgósítani, az oxidatív stresszhez vezet.

a szabad gyökök és az antioxidánsok kapcsolatának vicces ábrázolása

Bővebben:
Mik is azok az antioxidánsok? → Webbeteg
Mire jók az antioxidánsok? → Ködpiszkáló blog


“Rút, agresszív oxigénmolekulák egész nap keletkeznek, pusztán azért, mert élünk. Tehát fogmosás, orrpiszkálás és alvás közben is. Ennek a folyamatnak a napsütés a dohányzás, a gyulladások és a fizikai terhelés is kedvez. Ez volt a rossz hír. A jó hír viszont ez: testünk nem felkészületlenül várja ezeket a merénylőket. A saját maga által felsorakoztatott, enzimekből és más anyagokból álló harci egységek egyesült erővel rontanak rá a félkarú banditákra, és semlegesítik őket. És van még egy jó hírem: aki rendszeresen sportol, az erőteljesen növeli a testét védő, saját harcosainak ütőerejét: egymás sarkát tapossák a reparációs enzimek és antioxidánsok. Ezek a (szabad)gyök-fogók szanaszét kavarognak egész testünkben, károkat keresve, amelyeket helyrehozhatnak. Sok antioxidánst mi magunk állítunk elő, mégpedig nagy mennyiségben. Íme néhány prominens, „saját gyártású” példa az anyagcserénkből: glutation, húgysav, bilirubin, melatonin, koenzim Q10. […]

Jóllehet testünk antioxidánsok dolgában sokat tesz, nem tud mindennel egyedül szembeszegülni. Felerészben külső segítségre szorul. Aki extra adag antioxidánst tud magához venni a táplálékával, az szemlátomást tovább őrzi a fiatalságát, nem ráncosodik, kevésbé hajlamos a rákra és más olyan szervi betegségekre, mint az érelmeszesedés, a pajzsmirigygyulladás, a reuma vagy az idegbántalmak.

Az extra adag antioxidánsnak iparilag feldolgozatlan, növényi táplálékból kell származnia, ami többszörös haszonnal jár. „All in one” (minden egyben) felkiáltással a színes zöldségek, gyümölcsök, mogyorófélék, magok, gabonafélék, gyógynövények, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek ugyanis mind a vitaminok, másodlagos növényi anyagok és rostok színes koktélját tartalmazzák. Itt minden jót egy csapásra megkapunk. […] A mikrotápanyagokban gazdag étel a gyorsételek ellentéte. A gyorsétel, a fast food ugyanis tömény makrotápanyag, zsír és szénhidrát, amúgy azonban üres.”

(idézet Yael Adler Bőrügyek c. könyvéből)

« SM szótár