Sportolással a myelin regenerációjáért

kerékpározó férfi

Egy új, 21 kutatást áttekintő metaanalízis a sport és a myelin kapcsolatát vizsgálta. Bár a témában viszonylag kevés és nem túl alapos kutatást találtak, az eredmények szerint a rendszeresen végzett, mérsékelt intenzitású állóképességi sportok (ilyen például a séta, futás, biciklizés, úszás stb.) növelik a remyelinizáció mértékét és a myelinizációhoz szükséges fehérjék számát, és ezáltal alkalmasak lehetnek a demyelinizáció megelőzésére és kezelésére.

A sport így nem csak a társbetegségek elkerülésére és az életminőség javítására, de a sclerosis multiplex okozta károk megelőzésére, mérséklésére vagy akár javítására is alkalmas lehet.

Bővebben: Effects of physical exercise on myelin sheath regeneration: A systematic review and meta-analysis

One thought on “Sportolással a myelin regenerációjáért”

  1. 6 éve van RRMS-em.Egy durva relapszus után hátra maradt maradványtünetekkel végzek kíméletlen súlyzós és sprint edzéseket, tehát anaerob mozgásformákat.Minden sorozatot teljes izombukásig csinálok.Azt nem tudom, hogy mennyire van jótékony hatása az idegek regenerációjára, de tény, hogy nem érzékelek rosszabbodást, sem új tüneteket.Dr. George Jelinek oldalán leírt életstílus szerint élek annyi módosítással, hogy naponta 1 kiló csirkemell filét eszem, de még így is 20 gramm alatt van a telített zsírbevitelem.200-250nmol/l között tartom a szérum D-vitamin szintem és Gilenyát használok.Soha ilyen erős nem voltam még.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük