Sclerosis multiplex miatti adókedvezmény

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


A személyi jövedelemadó bevallásának határideje még messze van, de aki a betegsége miatti adókedvezményt is igénybe akarja venni, annak korábban kell felkelnie.

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet szerint a sclerosis multiplexszel diagnosztizált betegek jogosultak a minimálbér 5%-ának megfelelő összegű adókedvezményre. Erre az ad alapot, hogy a rendeletmellékletében lévő, súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket felsoroló táblázatban jelen van az SM is.

paragrafus jelMaga a diagnózis azonban nem elég az adókedvezmény érvényesítéséhez. Mivel a sclerosis multiplex a táblázat 4. pontjában lévő mozgásszervi fogyatékosságok alá van besorolva, így az SM betegeknek is meg kell felelniük a rendelet 2. § (4) bekezdésében leírt három feltétele közül legalább egynek:

 1. önerőből tömegközlekedési eszközt igénybe venni nem képes, mert a tömegközlekedési eszközök megállóhelyének megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, a szokásos méretű kézipoggyász vitele, a lépcsőn szokásos módon történő fel- és lelépkedés számára rendkívüli nehézséget vagy megoldhatatlan feladatot jelent
 2. tartós állásra, fogódzkodásra, kapaszkodásra nem képes
 3. testközeli és testtávoli segédeszközök (például kerekesszék, lépcsőlift, lépcsőmászó szerkezet, személyemelő, kádbeemelő, művégtag, járógép, két mankó vagy bot, gördülő járóka vagy járókeret) állandó, szükségszerű használatára rászorul

Amennyiben igaz rád a fenti három pont valamelyike, jogosult vagy a személyi adókedvezményre.

Mit kell tennem, ha jogosult vagyok a személyi adókedvezményre?

Az adókedvezmény igényléséhez nem elég a neurológusodtól kapott kezelőlap, hanem a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet alapján háziorvosi igazolást kell kérned. A háziorvos a szakorvosi (azaz a neurológusodtól kapott) diagnózis alapján állítja ki az igazolást. Ennek a rendelet melléklete szerint az alábbi adatokat kell mindenképpen tartalmaznia:

 • a beteg neve, lakóhelye és adóazonosító jele
 • a szakorvosi diagnózis kiadásának dátuma
 • a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása a szakorvosi vélemény alapján
 • ideiglenes igazolás esetén az igazolás hatályának megállapítása
 • az igazolás kiállításának dátuma
 • az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírása

nyomtatványkép a 16M30 csomag 4. oldaláról

Az adóhatóságnak nincs saját formanyomtatványa erre a célra. A rendelet csak az igazolás fenti pontokba szedett tartalmát szabja meg, a formai követelményeit nem. Az ‘M30-as nyomtatványcsomagban van egy erre szolgáló űrlap is, ami irányadó lehet. Ha ezzel nem rendelkezel, az igazolás valamelyik típusát innen is letöltheted, hogy ha esetleg a háziorvosodnak nincs saját papírja, ne ezen bukjon el az ügy: Igazolás a súlyos fogyatékosság minősítésére vagy Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás

Az igazolást két példányban kell kitölteni. Az egyik a háziorvos példánya, a másikat neked kell megőrizned az adóbevallásod másolati példányával együtt az 5 éves elévülési idő leteltéig. A te példányodat vagy annak másolatát azonban nem kell mellékelned az adóbevallásodhoz, azt csak egy esetleges adóellenőrzéshez szükséges otthon megőrizned.

Figyelem! A jogosultságot tanúsító igazolás kiadásának határideje február 15.

Ha progresszív SM-es vagy, és az orvosod végleges állapotként jelöli meg betegségedet az igazoláson, nem kell minden évben új igazolást kérned tőle, az adókedvezményt a következő években erre az igazolásra alapozva is kérvényezheted. Azt azonban tartsd észben, hogy az orvosi igazolást nem a kiállításától számítva, hanem a felhasználásának dátumától kezdve kell az 5 éves elévülés leteltéig megőrizned.

Aki rokkantsági járadékban részesül, az orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt, mert a járadékot megállapító határozat egyben igazolásként is szolgál. Ugyanígy a fogyatékossági támogatásban részesülőknek csak a támogatást megállapító határozat számát kell feltüntetniük a nyilatkozaton.

Adókedvezmény figyelembevétele év közben

Az igazolás beszerzését követően lehetőség van akár év közben is kérvényezni az adókedvezményt. Ebben az esetben a havi bérszámfejtésnél a nettó béred növekszik meg minden hónapban. Az ehhez szükséges adóelőleg-nyilatkozatot a kitöltési útmutatóval együtt innen tudod letölteni: adóelőleg-nyilatkozatok 2017. A nyilatkozat leadási határideje minden hónap 25. napja.

Gyakran ismételt kérdések

Ha nem dolgoztál egész évben, akkor neked jó hír, hogy a személyi adókedvezményt azokra a hónapokra lehet igényelni, amelyik hónapokban a betegség fennállt, és nem csak azokra a hónapokra, amikor dolgoztál. Ugyanígy nem függ a kedvezményre való jogosultság vagy annak mértéke a foglalkoztatás óraszámától sem, azaz hogy négy, hat vagy nyolc órás munkaviszonyban voltál alkalmazva.

A betegség miatti adókedvezmény igényelhető a családi adókedvezménnyel együtt is, a kettő nem zárja ki egymást. Az adókedvezményeknek azonban van egy prioritási sorrendjük, ami szerint először a családi adókedvezményt kell érvényesíteni, és csak ezután vonható le a betegség adókedvezménye.

Mennyi az annyi?

számológép és pénzérmékA kedvezmény összege az 1995. évi CXVII. törvény 40. § (1) szerint az adóév első napján érvényes bruttó minimálbér 5%-a. Ez a jelen adóbevallási időszakban a 2016-os minimálbér 5%-át jelenti, azaz a havi 111 000 Ft-ból számolva havi 5550 Ft-ot jelent, ami egész évre felszorozva 66 600 Ft-ot tesz ki. Mivel a minimálbér évről évre emelkedik, ezzel együtt a személyi adókedvezmény összege is egyre magasabb lesz. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 650 forintra növekedett, így a jövő évi − 2018-ban visszaigényelhető − adókedvezmény már évi 76 590 Ft lesz.

Adókedvezmény utólagos igénylése az elmúlt évekre visszamenőleg: önrevízió

Ha már évek óta olyan állapotban vagy, ami jogosulttá tett téged az adókedvezményre, de csak most tudtad meg, hogy létezik ilyen lehetőség, maximum öt évre visszamenőleg kérvényezheted a kedvezmény jóváírását. Ezt az SZJA bevallásod önellenőrzésével (vagy más néven önrevízióval) teheted meg. Ilyenkor az adóbevallást − az 1+1%-os rendelkező nyilatkozatot leszámítva minden részletező lappal együtt − újra el kell készítened és be kell nyújtanod úgy, hogy már a személyi adókedvezményt is szerepelteted benne. Tehát nem elég csak a módosított adatokat feltüntetned, az egész adóbevallást minden évre külön-külön újra el kell készítened, a főlapon jelezve, hogy önellenőrzésről van szó. Mindehhez az szükséges, hogy a kiállított orvosi igazolásban az a korábbi dátum szerepeljen, amióta jogosulttá váltál a kedvezményre. A kedvezmény a jogosult állapot kezdő napjának hónapjától már érvényesíthető minden egyes hónapra, amikor legalább egy napig fennállt a súlyos fogyatékosság helyzete.

Önrevízió esetében két dolgot érdemes szem előtt tartani. Egyfelől ha hosszú évekre visszamenőleg érvényesíted az adókedvezményt, ennélfogva a visszaigényelt összeg magas lesz, számíthatsz az adóellenőrzésre, ahol majd be kell mutatnod az orvosi igazolást. Ezért fontos, hogy csak jogilag megalapozottan és szabályszerűen kiállított igazolással a zsebedben kérelmezd a kedvezményt. A másik az, hogy maga az önellenőrzés − ha te profitálsz belőle, és nem az állam − az elévülési időt megszakítja, azaz újabb 5 év kezdődik az elévülés szempontjából, mintha csak most nyújtottad volna be az adóbevallásodat elsőre.

Ami a felelősséget illeti…

Mivel a súlyos fogyatékosság megállapítása és felülbírálása nem a NAV, hanem a kezelőorvos illetve a háziorvos feladata, egy esetleges adóellenőrzés során a NAV csakis az igazolás meglétét, és nem annak létjogosultságát vizsgálja. Ez azt jelenti, hogy a betegség fennállását az adóhatóság nem ellenőrzi, hanem az igazoláson lévő adatok alapján dönt a jogszerűségről. Az orvosok viszont kizárólag az igazolás létjogosultságáért felelnek, ellenben nem kötelesek tisztában lenni azzal, hogy az általuk kiállított igazolás mire lesz felhasználva. Az adókedvezmény igénybevétele tehát a te felelősséged.

Jogi nyilatkozat

Ezt a cikket nem adószakértő írta, és nem minősül jogi vagy adózási tanácsadásnak. A cikk célja az előzetes tájékoztatás, írója a cikkben foglalt állításokért felelősséget nem vállal, és minden érdeklődőnek azt tanácsolja, hogy bármilyen lépés előtt konzultáljon könyvelőjével. A cikkben szereplő információk felhasználásából adódó károkért a cikk írója felelősséget nem vállal.

A cikkben linkelt törvényen és rendeleteken kívül az alábbi weboldalakon olvasható leírásokból táplálkoztam.

nav.gov.hu/szja/szja
tudatosadozo.hu/betegseg-utani-adokedvezmeny-fogyatekossagi-kedvezmeny-2017
tudatosadozo.hu/orvosi-igazolas-betegseg-adokedvezmenyhez-hogyan-kerd
ado.hu/rovatok/ado/hogyan-veheto-igenybe-a-szemelyi-kedvezmeny
ado.hu/rovatok/ado/javitsuk-a-hibas-szja-bevallast
nav.gov.hu/data/cms97606/23fuzet.pdf

4 thoughts on “Sclerosis multiplex miatti adókedvezmény”

 1. Én Slcerosis Multiplexes beteg vagyok már 8 éve azért nem vagyok jogosult az adó kedvezményre mert nincs se botom,se tolókocsim?Ez felháborító!A járulékot minden hónapba meg szégyentelenül le vonják a 4 órás munkám után,mint egy egészséges után!!Hol élünk?A beteg emberektől akik azért dolgoznak,hogy tudjanak létezni,mert amit az állam ad nevetséges összeg.És még a kedvezményre se vagyok jogosult?!

  1. Szegény ,ez szörnyű én is úgy vagyok próbálok a nagy futamra intézni járadékot 16- évesen lett beteg ,17 éves ,és semmit nem kapok rá senki segítséget se a vitaminokat ,pedig azok se olcsók 😔

 2. Üdv! Nekem egy fiatal barátom beteg és romlil rohamosan!
  Egyenlőre otthn van, édesanyja segít neki.
  Tudnál tanácsot adni, abban az esetben hogy, ő tanulókent került ilyen helyzetbe szinte semmi munka éve nincs mit lehet tenni mennyi penzhez juthat az aki ilyen helyzetben van?
  Vagy legalább milyen irányba induljunk el??
  Köszönöm

  1. Ezen a téren sajnos nincsenek ismereteink. SM betegek alkotta Facebook csoportokban érdemes mindezt megkérdezned, ott biztosan vannak mások is hasonló helyzetben, akik már kitapasztalták, hogy milyen lehetőségei vannak a barátodnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük