Otthoni edzésprogram sclerosis multiplex betegeknek

Egy bécsi neurológiai klinika két fizioterapeuta munkatársa összeállított egy otthon elvégezhető edzésprogramot kifejezetten sclerosis multiplex betegek részére.

Az SM neurológiai tünetei mozgáskorlátozottságot idézhetnek elő. Gyakori, hogy a betegségből fakadó mozgáskorlátozottság miatt a páciens teljesen felhagy a testmozgással. Ez azért nem szerencsés, mert maga a mozgáshiány csak fokozza a korlátozottságot, hiszen ezáltal nemcsak a neurológiai okokból érintett izmok, hanem a többi, teljes értékűen használható izmok erősítése és nyújtása is elmarad.

Az alább letölthető edzésprogram összesen 30 különböző gyakorlatot mutat be részletes leírással és szemléletes ábrákkal segítve. A 30 gyakorlat 3 fő tünet mentén csoportosul:

  1. izomfeszülés, izomgörcsök esetére: 1-10. gyakorlat
  2. izomgyengeség esetén: 11-20. gyakorlat
  3. koordinációs zavarok esetében: 21-30. gyakorlat

A gyakorlatok tetszés szerint összeválogathatóak akár egyetlen tünet (pl. koordinációs zavar) enyhítésére fókuszálva, akár több különböző tünet (pl. koordinációs zavar + izomgyengeség) egyidejű fennállásának kezelésére is. Az edzésprogram az izmok erősítésével és nyújtásával, továbbá a koordinációs készségek javításával enyhíti az izomfeszülést, növeli az izomerőt, és fokozza a mozgások kivitelezésének pontosságát.

Az edzésprogram az alábbi gombra kattintva PDF formátumban letölthető. A füzet magyar fordítását a Multi-Data Kft. készítette, közrebocsátását köszönjük Boros Jánosnak.

SM edzésprogram letöltése

One thought on “Otthoni edzésprogram sclerosis multiplex betegeknek”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük