Ocrevus kísérletre várnak magyar jelentkezőket

Az Ocrevus az első olyan betegségmódosító terápia, ami elsődleges progresszív sclerosis multiplex kezelésére is alkalmas. A gyártó cég, a Hoffmann-La Roche egy öt éven át tartó klinikai vizsgálathoz toboroz 600 önkéntes pácienst a gyógyszer korábban kimutatott eredményeinek nagyobb és szélesebb körű betegpopuláción történő megerősítéséhez. A vizsgálat eredményei 2024. október 1-én várhatóak.

Ocrevus doboza

A vizsgálatra Magyarországról is várnak jelentkezőket. A részvétel feltételei:

 • 18 és 65 év közötti életkor
 • elsődleges progresszív SM diagnózis
 • maximum 6.5-ös EDSS pontszám
 • maximum 10 éves betegség-időtartam 5.0 vagy kisebb EDSS pontszám esetén, ill. maximum 15 éves betegség-időtartam 5.0-nál nagyobb EDSS pontszám esetén
 • okostelefon és wifi használatban való jártasság
 • fogamzóképes nők esetében fogamzásgátlás a kezelés ideje alatt és legalább 6 hónapig a vizsgálatban kapott gyógyszer utolsó adagja után
 • dokumentált orvosi lelet annak tényéről, hogy a betegség progressziója az elmúlt két évben az esetleges relapszusoktól függetlenül történt

A kizáró tényezők között szerepel számos egyéb betegség, gyógyszerhasználat és gyógyszerérzékenység, melyeket a clinicaltrials.gov oldalán tudod áttekinteni.

Az Ocrevus jelenleg még nem érhető el Magyarországon a rutinkezelés részeként, de ha bekerülsz a vizsgálatba, akkor a hazai forgalmazás előtt is megkaphatod a kezelést.

A vizsgálatban részt vevő magyar klinikák a következők:

 • Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika (Budapest)
 • Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház (Budapest)
 • VALEOMED Diagnosztikai Központ (Esztergom)
 • Jósa András Oktatókórház (Nyíregyháza)
 • Pécsi Tudományegyetem, Neurológiai Klinika (Pécs)

Mivel a toborzás Magyarországon jelen cikk közzétételének napján még nem indult el a gyakorlat szintjén, ha érdekel a részvétel, azt javasoljuk, időről időre ellenőrizd a clinicaltrials.gov oldalán a Hungary címszó melletti jelzéseket. Ha ezek a “Not yet recruiting” (még nem éles a toborzás) jelzésről “Recruiting” feliratra váltanak, akkor érdeklődj az adott intézmény neurológiai osztályán vagy kezelőorvosodnál.

A gyógyszerről bővebben SM szótárunk Ocrevus c. cikkéből kiindulva tudsz tájékozódni.

A hír forrása: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT03523858

Kapcsolódó cikkek

10 thoughts on “Ocrevus kísérletre várnak magyar jelentkezőket”

 1. Méltányossági kérelem alapján már megkaptam az Ocrevus kezelést. Az első kezelés két részletben történt. Az első infúziót idén márciusban kaptam, a második felét 2 héttel később. Azóta már sok kedvező tapasztalattal gazdagodtam ez által. Ezeket a tapasztalatokat és az ezzel kapcsolatos javaslataimat (táplálkozás, testmozgás) szívesen megosztom másokkal is. 2005-2006-ban kezdődött, majd 2011-ben diagnosztizált PPSM betegségem van.

  1. Kedves András! Engem érdekelnek a tapasztalataidat, és javaslataid. Ha tudjuk, vegyük fel a kapcsolatot messengeren, vagy emailben, vagy Skype-on. Szigeti Mónika

 2. Kedves András! Megkérdezhetem milyen pozitív tapasztalatokat észlelsz? A kezelőorvos támogatásával illetve ajánlásával jelentkeztél? Köszönöm ha válaszolsz:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.