Kerékpáros országkerülés az autoimmun betegekért

Ternován Zoltán neve onnan lehet ismerős a sclerosis multiplex betegek számára, hogy két évvel ezelőtt országkerülő kerékpározásra indult az SM-mel érintettekért.

Ternován Zoltán 2015-ös kerékpáros országkerülésének útvonala

2015-ben a képen látható útvonalon tette meg útját, azzal az üzenettel, hogy ne engedd, hogy a betegség uralja az életedet, hanem légy aktív irányítója az állapotodnak. Zoltán abban hisz, hogy az SM ellen nem feltétlenül csak betegségmódosító kezeléssel lehet küzdeni, hanem aktív életmóddal és pozitív életszemlélettel kell együtt élni vele. Ilyen értelemben van “gyógyulási lehetőség” az SM-ből: ha lehetőségeidhez képest ugyanúgy élsz, mint egy orvosi értelemben egészséges ember.

De ki ő a magánéletben?

Zoltán 52 éves, egy Esztergomtól 15 km-re fekvő községben él családjával. Tizenöt évvel ezelőtt, 37 éves korában az első tünete egy féloldali, arcától lefelé terjedő zsibbadás volt. Kivizsgálása során azonnal bebizonyosodott, hogy állapotának SM áll a hátterében. Azóta több relapszusa is volt a látótérszűkülettől kezdve a közismert gyengeségérzetig. Gyógykezelést saját elhatározásából nem kap.

Sokan kérdezik tőle, mi a titka, hogy gyógyszerek nélkül, ilyen hosszú idő után is ennyire láthatatlan a betegsége, annak ellenére, hogy az SM férfiaknál jellemzően súlyosabb lefolyású, mint a női pácienseknél. Szerinte azonban nincs semmi titka: nem követ semmilyen diétát és nem végez semmiféle terápiát. Ha van titok, akkor az, hogy minden nap mozgásban van, amikor csak ideje engedi. A kerékpározás mellett rendszeresen fut, heti háromszor aikidó edzésre jár, rossz időjárás vagy sűrűbb elfoglaltság esetén pedig otthon edz súlyzókkal vagy elliptikus trénerrel.

Ternován Zoltán 2017-es útjára készülve

Mottója szerint az életünkben vannak jelek, és ha figyelünk ezekre a jelekre, akár a sorsunkat is megváltoztathatjuk. Számára az SM egy jel volt, hiszen ennek köszönhetően lépett jelenlegi életútjára, amelyben ilyen kiemelt szerepet tölt be a sport.

Két hét múlva

Ternován Zoltán 2017-es kerékpáros országkerülésének útvnalterve

Zoltán idén ismét nekivág missziójának, ám ezúttal egy másik útvonalon halad. Május 13-án szombaton délelőtt 10 órakor startol az esztergomi bazilika elől, majd körülbelül 1500 kilométernyi tekerés után, május 27-én szombaton 18 órakor ér célba az óbudai Fő térre. A részletes útvonalterv a képre kattintva megtekinthető, illetve május 13-tól még pontosabban elérhető lesz a Te se add fel! egyesület Facebook oldalán. Ugyanitt napi többszöri híradás és élő bejelentkezések lesznek láthatóak a tekerés két hete alatt.

Az út során bárki csatlakozhat hozzá bármilyen távra akár menet közben, akár megállópontjain. Annak ellenére, hogy az útitervhez időben is szigorúan tartania kell magát, ha valaki tekerés közben szegődik mellé, ő igazodik támogatójának tempójához, hiszen elsődleges célja éppen az, hogy a sportolástól − aggályaik vagy mozgáskorlátozottságuk miatt − tartózkodó betegeket inspirálja. Zoltán számára ők az elsők az út során, és akár az érkezési ponton szobrozó tömeget is képes megvárakoztatni, csak hogy együtt tekerhessen sorstársaival. Biciklijén visz egy zászlót is, amit mindenki aláírhat, aki társul hozzá vagy találkozik vele az út során.

Az ESEM.hu szerkesztősége május 13-án vagy 14-én, Gödöllő környékén csatlakozik a menethez egy rövid táv erejéig.

One thought on “Kerékpáros országkerülés az autoimmun betegekért”

  1. SZERINTEM TÉNYLEG NEM SZABAD SEMMIT FELADNI.DE EZ AZ EMBERKE A ZOLTÁN NEM SM BETEG VALAMI MÁS.ENGEM SM BETEGKÉNT TARTOTTAK NYILVÁN,23 ÉVES KOROM ÓTA 55 ÉVESIG
    AKKOR EGY IDEG ORVOS KI VIZSGÁT ÉS TUDATTÁK VELEM HOGY NEM VAGYOK AZ.ÉN LÁTTAM SM BETEGEKET DE AZOK HAMAROSAN A MÁSVILÁGON VOLTAK. EZ A ZOLI HÜLYÍTI AZ EMBEREKET.EGY TÖKÉLETES VIZSGÁLATTAL SIMÁN MÁS BETEGSÉGET TALÁLNÁNAK NÁLA.AZ SM BETEGEK ILYENEKET NEM TUDNAK CSINÁLNI AKÁRHOGY AKARJÁK,MERT ŐK SE ADJÁK FEL CSAK TEHETETLENEK ELLENE.FOJTATVA AZ ÉN TÖRTÉNETEMET, KIMONDTÁK HOGY NEM VAGYOK SM ÉS KERESSEM MÁSHOL A BAJOMAT.ÉRSEBÉSZET, ÉRFESTÉS ÉS A LÁBAMRA VEZETŐ EREK BE VOLTAK SZŰKÜLVE,KI JAVÍTOTTÁK AZÓTA CSAK CSONTOK DEFORMÁLÁSA MIATT FURÁBBAN JÁROK DE KAP A HASAMBA HELYEZETT SZTENT ÁLTAL VÉRT.MOST MÁR 63 ÉVES VAGYOK NEM ADTAM FEL MEGNŐSÜLTEM HÁZAT VETTÜNK HÁROM EGÉSZSÉGES GYERMEKET FELNEVELTÜNK.PEDIG 23 ÉVES KOROMBA SM BETEG VOLTAM MÁSOD FOKON 100% ROKKANTNAK NYILVÁNÍTOTTAK AMIT NEM VETTEM IGÉNYBE. AJÁNLOM A ZOLTÁNNAK IS HOGY HA R-NYUGDÍJAT KAP NE REKLÁMOZZA MAGÁT MERT VISSZA VONJÁK TŐLE.TARTSON EDZÉSEKET DE NE LEGYEN SAJÁT MAGA ELLENSÉGE ÉS VIGYÁZZON A SZÁJÁRA MERT NAGYON CSÚNYÁN BESZÉL,ÉS ARRA NEM HATALMAZZA FEL SENKI ÉS SEMMI. CSAK AZON CSODÁLKOZOM HOGY NEM NYILVÁNULNAK MEG EGY ORVOS SE AKI TUDJÁK HOGY IGAZI SM BETEG NEM FOGJA ASZT CSINÁLNI AMIT A ZOLTÁN. ÉN KÍVÁNOK ZOLTÁNNAK NAGYON JÓ EGÉSZSÉGET DE NE ADJON NAGY REMÉNYSÉGET A SORSTÁRSAKNAK AKIK TÉNYLEG BETEGEK.ÉS EZ A BETEGSÉG HUSZONÉVESEKET TÁMAD MEG DE SAJNOS NEM HÚZTÁK SOKÁIG.SOKÁIG. MARADOK TISZTELETEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük