Információs és segélyvonal SM betegeknek a koronavírus idején

Telefon: 06−30 303−64−66
munkanapokon 10−17 óra között
 
pszichológus: 1200−1300
neurológus szakorvos: 1300−1400

A koronavírus miatt speciális telefonos információs szolgálat indult, ahol neurológus szakorvosok, pszichológusok és rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

Ki áll mögötte?

Az információs telefonvonalat a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány azért indította, mert a koronavírus-járvány miatt sok beteg kontrollvizsgálata és a kezelések egy része is későbbre tolódik, ráadásul a nemzetközi szakmai ajánlások az immunrendszerre kifejtett hatások miatt némely SM terápia halasztását javasolják.

A szolgáltatás szakmai hátterét a Magyar Neuroimmunológiai Társaság adja. A szakmai szervezet képviseletében dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docense szervezte meg a szakorvosokból és pszichológusokból álló szakértői csapatot.

Kikkel lehet beszélni?

A segélyvonal telefonszáma 06−30 303−64−66, ami minden munkanapon 10 és 17 óra között áll a hívók rendelkezésére. Ezen belül neurológus szakorvos 13 és 14 óra között, pszichológus 12 és 13 óra között érhető el.

A további időszakokban rehabilitációs szakember fogadja a hívásokat és igyekszik segíteni az SM betegeknek. Az alapítvány kapcsolatban van ortopéd szakorvossal, kézsebésszel, reumatológussal, bőrgyógyásszal, szociális munkással is, így igyekeznek személyre szabott válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

A szakorvosi segítő csapat tagjai:
dr. Bense Erzsébet, dr. Bíró Zita, dr. Deme István, dr. Diószeghy Péter, dr. Fazekas Ferenc, dr. Fricska-Nagy Zsanett, dr. Gyulai Ádám, dr. Jobbágy Zita, dr. Kása Krisztián, dr. Magyar Zsuzsa, dr. Mátyás Klotild, dr. Mezei Zsolt, dr. Mike Andrea, dr. Milanovich Dániel, dr. Nagy Zsuzsanna, dr. Rajda Cecília, dr. Rózsa Csilla, dr. Rum Gábor, dr. Simó Magdolna, dr. Tegze Nárcisz.

A pszichológiai segítő csapat tagjai:
dr. Németh Viola Luca, Somogyváriné Oláh Krisztina, Pinczés Zsuzsa, Szépfalusi Noémi.

Mennyire biztonságos ez a segélyvonal?

telefonA beszélgetés során az orvosokat köti az orvosi titoktartás, a hívók anonimak maradhatnak, a hívásokat nem rögzítik.

A szakemberek telefonon legjobb tudásuk szerint, a legfrissebb nemzetközi útmutatások alapján válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, de a telefonbeszélgetésre semmilyen diagnosztikus vagy terápiás döntés nem alapozható. A terápián, gyógyszereinek adagolásán vagy ütemezésén senkinek sem szabad önhatalmúlag módosítania, kizárólag a saját kezelőorvosával való konzultációt követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük