Használd az agyadat, hogy késleltesd a progressziót!

olvasási idő: 3 perc
nehézségi szint: közepes


Rubik-kockaAz emberi agy képes alkalmazkodni a változásokhoz, ideértve a különböző − öregség vagy betegségek miatti − sérüléseket is. A problémás agyterületek feladatait át tudják venni az agy környező régiói, ezáltal a beteg gyógyulást tapasztalhat annak ellenére, hogy maga a sérült terület működésképtelen marad. Az agynak ezt a képességét neuroplaszticitásnak nevezzük, és bővebben A neuroplaszticitás szerepe a gyógyulásban című cikkünkben írtunk róla.

Érdemes megismerkedni még két új kifejezéssel is: az alkalmazkodási képesség öröklött mértékét agyi tartaléknak, szerzett mértékét pedig kognitív tartaléknak nevezzük.

Tovább olvasom

A szaruhártya állapota is jól jelzi az SM súlyosságát

a szem felépítéseA retina sclerosis multiplexben történő vizsgálatának már elég nagy szakirodalma van. (A retina a szem ideghártyája, ami a szemgolyó hátsó felén van.) A szaruhártyával viszont eddig nemigen foglalkoztak az SM-mel összefüggésben. (A szaruhártya a szemgolyó legelső részén, a szemlencse és a pupilla előtt kidomborodó, átlátszó réteg.)

a szaruhártya ideghálózata

Egy német kutatócsoport azonban most rávilágított, hogy az SM még ezt sem hagyja érintetlenül. A betegek szaruhártyájának axon-sűrűsége ugyanis alacsonyabb, mint az egészséges személyeké. Sőt, a sűrűség csökkenése korrelál az SM súlyosságával, tehát minél rosszabb állapotban van egy beteg, annál alacsonyabb nála ez az érték. Az axonsűrűség ugyanakkor nincs összefüggésben sem a szaruhártya beidegzéséért felelős háromosztatú ideg esetleges korábbi károsodásával, sem a retinából kilépő látóideg állapotával, de még az SM időtartamával és a látásélességgel sem.

A szaruhártya axonsűrűsége tehát egy ígéretes új mérőszám a betegség súlyosságának meghatározásában. Mivel azonban a német vizsgálat csak egy kis mintán történt, a felfedezés még további és alaposabb vizsgálatra vár.

Bővebben:
Patients with multiple sclerosis demonstrate reduced subbasal corneal nerve fibre density