Biotin: új progresszív és RRSM gyógyszer a láthatáron

olvasási idő: 4 perc
nehézségi szint: közepes


Míg a relapszáló-remittáló sclerosis multiplex betegek több gyógyszer közül is választhatnak, progresszív SM-re jelenleg csak az ocrelizumab létezik, ezért különösen jó hír, hogy egy újabb olyan szer van a láthatáron, aminek majd ők is hasznát vehetik.

Mi az a biotin?

biotin molekulaváza

A biotin egy, a B-vitaminok családjába tartozó, recept nélkül kapható vitamin, ami B7-vitamin vagy H-vitamin néven is ismert. A biotint az ember szervezete nem tudja előállítani, így azt általában különböző ételek − például tojás, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabona, hús, mandula − formájában visszük be a szervezetünkbe.

Milyen hatással van a biotin az SM betegekre?

Egy korábbi, kevés személlyel végzett kutatás azt találta, hogy a nagy dózisú (100-300 mg/nap) biotin az elsődleges progresszív és másodlagos progresszív SM betegek 91,3%-ának mérhető javulást hozott az állapotában a kezelés megkezdésétől számított 2-8 hónap után. [1]

Egy későbbi, több beteget vizsgáló, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált (azaz sokkal komolyabb) kutatás azt találta, hogy a 300 mg/nap biotin mindössze a vizsgált betegek 12,6%-ánál bizonyult hatásosnak. A hatásosság ebben az esetben azt jelentette, hogy a betegek EDSS értéke legalább 1 pontot − illetve EDSS 6-7-es betegek értéke legalább fél pontot − javult, vagy járási képességük minimum 20%-kal fejlődött. [2]

Ugyanakkor akadt olyan vizsgálat is, ami nem tudta kimutatni a biotin kedvező hatását. [3]

Mivel azonban az eddigi eredmények nagyon biztatóak, jelenleg egy harmadik fázisú kutatáshoz keresnek betegeket. Magyarországról sajnos nem lehet jelentkezni, de az Amerikában, Csehországban, Németországban vagy Angliában élő betegek itt csatlakozhatnak a programhoz. Ha a szer ezúttal is hatásosnak bizonyul, megindulhat a törzskönyvezési eljárás, aminek végén hivatalos SM gyógyszerré válhat a nagy dózisú biotin.

Az eddigi kísérletek során a szert minden beteg jól tolerálta, számottevő mellékhatás nem jelentkezett.

Hogyan hat a biotin?

A biotin nem az immunrendszerre hat. Hogy hogyan segít a progresszív SM betegeknek, az még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg a myelin termelését fokozza, így segíti a remyelinizációt, valamint az axonok oxigénhiányos állapotát csökkenti a normális működéshez szükséges energia biztosítása révén [4]. Mindkét folyamat jótékony hatással lehet a relapszáló-remittáló és a progresszív betegek számára egyaránt.

Hogyan lehet biotinhoz jutni?

A biotin egy recept nélkül kapható vitamin. Bár a kutatások még folyamatban vannak, egyes betegek jelenleg is próbálkoznak vele [5], sőt van olyan amerikai neurológus, aki már most ajánlja a betegeknek az alkalmazását [6].

egy doboz 5000 mikrogrammos biotin kapszula

Bár a biotin nem receptköteles, a megvásárlása nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolná az ember. Az általunk talált legnagyobb hatóanyagú tabletta mindössze 5000 μg-ot, azaz 5 mg-ot tartalmaz, így napi 60 db-ot kellene bevenni belőle, hogy a kísérletben alkalmazott 300 mg értéket elérjük. Ez pont egy 2490 Ft-os doboz teljes tartalma. Külföldről is maximum kétszer ennyi hatóanyagot tartalmazó tablettát lehet rendelni. További probléma lehet, hogy ezek a vitamintabletták egy sor más adalékanyagot is tartalmaznak, melyeket nem feltétlenül ajánlott ilyen nagy mennyiségben fogyasztani.

egy zacskó biotin por

A legígéretesebb megoldás az Amerikából rendelhető Pure biotin por [5]. Bár a linkelt oldal nemzetközi szállítást is vállal, egyes termékeket jogi okokból nem kézbesíthetnek mindenhova, és nem találtunk információt arról, hogy a biotin rendelése ilyen szempontból akadályba ütközik-e. Az itt kapható biotin por felhasználásához szükséges még egy mikromérleg beszerzése is. A port ezután meleg vízben hígítva lehet fogyasztani.

Fontos tudni, hogy a kísérletek során jó minőségű biotint használtak, az étrendkiegészítőként forgalmazott szerek azonban nem esnek át a gyógyszerekhez hasonló minőségbiztosításon, így nem biztos, hogy az így vásárolt szer is ugyanolyan jó minőségű lesz. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a kutatások alapján a biotint 2-8 hónapon át kell szedni, mire az esetleges pozitív hatásai jelentkeznek.

Amennyiben úgy gondolod, hogy a biotin jó hatással lehet egészségedre, és szívesen kipróbálnád, a teszt előtt mindenképpen érdemes kikérned a neurológusod véleményét. Bár a nagy mennyiségű biotin az eddigi ismereteink alapján biztonságosnak mondható, egyes esetekben hatással lehet a vérképre, amiről az orvosaidnak mindenképpen érdemes tudniuk.

5 thoughts on “Biotin: új progresszív és RRSM gyógyszer a láthatáron”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük