Az SM első tünetének teljes gyógyulása jó prognózist ígér

Mivel a sclerosis multiplex nagyon eltérő lefolyású lehet az egyes betegek között, igen nehéz megjósolni egy adott személy hosszú távú kilátásait. Ezért a kutatók igyekeznek felderíteni azokat a tényezőket, amik valamiféle jóslattal szolgálnak az SM lefolyására.

autó ablakából kilógó lábakEgy 793 beteget vizsgáló kutatás most azt az eredményt hozta, hogy az SM első jelentkezésekor (onset) tapasztalt teljes gyógyulás csökkenti a közepes mértékű rokkantság (EDSS 3.0-5.5) esélyét 10 év távlatában nézve. Ez azt jelenti, hogy ha valaki annyira felépül az első relapszusából, mintha az szinte meg sem történt volna, annak jó esélyei vannak arra, hogy 10 év múlva csupán 1 enyhe vagy 2 minimális funkciózavarral éljen (azaz az EDSS-skálának maximum a 2.5 pontjáig jusson). A kezdeti tünetek teljes gyógyulásának tehát igen pozitív előrejelző értéke van.

Ezzel szemben az SM első jelentkezésétől számított 10 évvel későbbi időpontban tapasztalt krónikus depresszió és kognitív zavarok (azaz gondolkodásbeli nehézségek) súlyosabb rokkantsággal társulnak (EDSS 6.0 felett).

Mindemellett az is ismét igazolást nyert, hogy a terhesség nincs negatív hatással az SM lefolyására, illetve értelemszerűen az RRMS-ből másodlagos progresszív formára váltás a súlyos rokkantsághoz vezető út legbiztosabb előrejelzője.

Bővebben: Long Term Clinical Prognostic Factors in RRMS

 

 

One thought on “Az SM első tünetének teljes gyógyulása jó prognózist ígér”

  1. 23 èvesen diagnosztizàlltak nàlam a sclerosistEgyik percről a màsikra jött elö.Ejjel arra ébredtem rettenetes gyors forgó szédülés,mintha egy centrifugaban ültem volna.Elvesztettem a lakásom.Nem tudtam egyenesen menni.Mindig jobbra indultam el.Nem szüno hányás hányinger.Ket kisgyerekek volt.Nagyon megijedtem fogalma se volt mi történik velem.Eloszor hazaküldték a kórházból azzal,hogy idegkimeultseg.Haziorvodom ebbe nem nyugodott bele és beutallt a Fül őr gége szakrendelő e.Ott a Főorvos úrnak köszönhetem aki minden vizsgálatot elvégzett és kert időpontot MR vizsgálatra.Akkor mèg csak Debrecenbe volt ilyen vizsgálat.Ö már sejtette a betegségem.Labam úgymond kilengett,csapódott ide oda,nem tudtam megfogni tárgyakat,nem tudtam mèg a nevem sem leírni.Szornyu volt,de szinte örültem mikor mondtàk..Nem agydaganat de Sclerosis Multiplex.Gondolltam..ezzel élhetek mèg egy darabig de agydaganattal nemigen.Ket kisgyermekem volt.Ujra tanítottam magam.Magam elé raktam tárgyakat és addig erőltetem míg meg nem tudtam fogni.Szegyelltem ahogy csapódik a làbam…de nem erdekelllt.Allandoan mozgásban voltam..Hangosan mondtam magamnak.Emelld..rakd előre…emeld rakd..Rettegtem,hogy nem fogom tudni ellátni a gyerekeim.Szteroidokat kaptam.Istennek hála ettől javullt az állapotom.Eltellt 25 év.Egyszer jött elő tünet.A két lábam teljes zsibbadás.Akkor megint !egijedtem..Na na..ez így nem oké.Nem lehetek beteg.Mert akkor már édesanyám kellett apolljam.Ket gyereket szültem mèg és dolgoztam.Fizikai munkát.Uzenem minden sorstarsamnak..Az agy csodálatos szerv.Lehet tanítani.Remelem eljön az idő mikor nem kell ennyit rettegni..nehéz tünetekkel élni majd egyetlen SM betegnek sem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük