A sclerosis multiplex betegek várható élettartama

olvasási idő: 2-3 perc


Bár maga a sclerosis multiplex nem halálos kór, a betegség negatívan befolyásolja a várható élettartamot. Egy 1992-es kutatás szerint az SM betegek átlagosan 6-7 évvel korábban halnak meg, mint a betegségben nem érintett populáció tagjai [1]. Némi különbséggel, de a legtöbb kutatás hasonló eredményt közöl.

üres kórházi ágyA komolyan mozgássérült betegeknek (EDSS >= 7.5) négyszer, a kevésbé komolyan érintetteknek (EDSS <= 7) az öngyilkosságokat leszámítva 1,6-szor, az enyhébben érintetteknek pedig 1,4-szer nagyobb az esélyük a halálra, mint a velük azonos korú és nemű egészséges embereknek. Ezeket a értékeket kis különbségekkel egy 2015-ös kutatás [2] is megerősítette (itt 1,48-szoros, illetve 20 év után 2,2-szeres szorzó jött ki).

Egy 1991-es kutatás arról számol be, hogy az öngyilkosság az SM betegek között az átlaghoz képes 7,5-ször gyakoribb [3]. A felmérés szerint az öngyilkosság inkább a kevésbé sérültekre (EDSS átlag = 4.6), a fiatalabbakra (átlagosan 44 év) és a kevesebb ideje (átlag 12,9 éve) SM-mel élőkre jellemző. Egy 2016-os kutatásban viszont már jóval kisebb, csak 2,18-as szorzó jött ki [4].

A relapszáló-remittáló betegekhez képest az elsődleges progresszív SM-eseknek nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra [5].

Mi okozza a korábbi elhalálozást?

Az SM okozta közvetlen komplikációk miatti halál − ide sorolják például a fulladást, a tüdőgyulladást és a tüdőembóliát − inkább az erősen mozgáskorlátozott betegekre (EDSS átlag = 8.0) jellemző. Efféle egészségügyi problémák a kutatásban szereplő személyek 47,1%-át érintette, ami nagyságrendileg a többi kutatásban is hasonló értékre jön ki (pl. [2]).

A legjellemzőbb halálokok (47,5%) közé a légúti betegségek tartoznak [6], de komoly problémát okoznak a fertőzések is [7]. Agyvérzés és szívinfarktus tekintetében nem minden kutatás talált különbséget, de akad olyan [8], ami szerint az SM-eseknek – és különösen a női pácienseknek – a kardiovaszkuláris zavarok miatti elhalálozásra is nagyobb az esélyük. Ezt az eredményt egy 12 kutatást átfogó elemzés is megerősítette [9]. Ezek a tanulmányok kis különbségekkel alátámasztották a többi, feljebb már idézett értékeket is.

A rák miatti elhalálozás az egyetlen üdítő kivétel, amire az SM-eseknek van kisebb esélyük. A különböző kutatásokban jellemzően 0,7-0,9-szeres értékek jönnek ki erre a halálnemre. Egyes eredmények szerint főleg a férfiaknak van csökkent esélyük a rák miatti elhalálozásra.

Mit jelent mindez rád nézve?

Bár a cikkben közölt hírek elkeserítőek lehetnek, fontos észben tartani, hogy átlagokról van szó. Egy-egy beteg életútja a statisztikai átlagtól jelentősen eltérhet, és egészséges életmóddal − azaz megfelelő táplálkozással, a dohányzás és a stressz kerülésével, sportolással, illetve megelőző szűrésekkel − jelentős mértékben javíthatóak a hosszú élet esélyei.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük