A sclerosis multiplex betegek várható élettartama

olvasási idő: 2-3 perc


Bár maga a sclerosis multiplex nem halálos kór, a betegség negatívan befolyásolja a várható élettartamot. Egy 1992-es kutatás szerint az SM betegek átlagosan 6-7 évvel korábban halnak meg, mint a betegségben nem érintett populáció tagjai [1]. Némi különbséggel, de a legtöbb kutatás hasonló eredményt közöl.

üres kórházi ágyA komolyan mozgássérült betegeknek (EDSS >= 7.5) négyszer, a kevésbé komolyan érintetteknek (EDSS <= 7) az öngyilkosságokat leszámítva 1,6-szor, az enyhébben érintetteknek pedig 1,4-szer nagyobb az esélyük a halálra, mint a velük azonos korú és nemű egészséges embereknek. Ezeket a értékeket kis különbségekkel egy 2015-ös kutatás [2] is megerősítette (itt 1,48-szoros, illetve 20 év után 2,2-szeres szorzó jött ki).

Egy 1991-es kutatás arról számol be, hogy az öngyilkosság az SM betegek között az átlaghoz képes 7,5-ször gyakoribb [3]. A felmérés szerint az öngyilkosság inkább a kevésbé sérültekre (EDSS átlag = 4.6), a fiatalabbakra (átlagosan 44 év) és a kevesebb ideje (átlag 12,9 éve) SM-mel élőkre jellemző. Egy 2016-os kutatásban viszont már jóval kisebb, csak 2,18-as szorzó jött ki [4].

A relapszáló-remittáló betegekhez képest az elsődleges progresszív SM-eseknek nagyobb esélyük van a korai elhalálozásra [5].

Mi okozza a korábbi elhalálozást?

Az SM okozta közvetlen komplikációk miatti halál − ide sorolják például a fulladást, a tüdőgyulladást és a tüdőembóliát − inkább az erősen mozgáskorlátozott betegekre (EDSS átlag = 8.0) jellemző. Efféle egészségügyi problémák a kutatásban szereplő személyek 47,1%-át érintette, ami nagyságrendileg a többi kutatásban is hasonló értékre jön ki (pl. [2]).

A legjellemzőbb halálokok (47,5%) közé a légúti betegségek tartoznak [6], de komoly problémát okoznak a fertőzések is [7]. Agyvérzés és szívinfarktus tekintetében nem minden kutatás talált különbséget, de akad olyan [8], ami szerint az SM-eseknek – és különösen a női pácienseknek – a kardiovaszkuláris zavarok miatti elhalálozásra is nagyobb az esélyük. Ezt az eredményt egy 12 kutatást átfogó elemzés is megerősítette [9]. Ezek a tanulmányok kis különbségekkel alátámasztották a többi, feljebb már idézett értékeket is.

A rák miatti elhalálozás az egyetlen üdítő kivétel, amire az SM-eseknek van kisebb esélyük. A különböző kutatásokban jellemzően 0,7-0,9-szeres értékek jönnek ki erre a halálnemre. Egyes eredmények szerint főleg a férfiaknak van csökkent esélyük a rák miatti elhalálozásra.

Mit jelent mindez rád nézve?

Bár a cikkben közölt hírek elkeserítőek lehetnek, fontos észben tartani, hogy átlagokról van szó. Egy-egy beteg életútja a statisztikai átlagtól jelentősen eltérhet, és egészséges életmóddal − azaz megfelelő táplálkozással, a dohányzás és a stressz kerülésével, sportolással, illetve megelőző szűrésekkel − jelentős mértékben javíthatóak a hosszú élet esélyei.

2 thoughts on “A sclerosis multiplex betegek várható élettartama”

  1. 27 éves fiam 3 éve ezekkel a tünetekkel él. Az MRI megállapította a betegséget de akkor epilepsziának gondolták. Viszont mára már az ágyból is alig tud ki kelni. Nyáron volt egy jobb szakasza eljárt itthonról. Vissza esett. Egy hónapon belül 3 szor esett össze . Ki megy az erő a lábábol. Szédül látása homájos. Hányingere van. Fáradt gyenge. Semmit nem tud csinálni. Lábfej zsibbadása volt és a kezén egy újja zyibbadt az elején. 3 éve. Az megszünt. De a lába merev ha nem esik össze. Fájfalma van derék és jelenleg terd.Önállóan utcán közlekedni nem tud, de most még velem sem. Csak 27 éves elkeseredett fiatal. Mit tegyünk?

    1. Üdvözlöm! Az idősebbik fiamnál 6éve állapították meg. Most 38 éves. Teljesen ætalakították az életmódjukat. A felesége mindenben partner ő néz utána a dolgoknak. Voltak ételallergia vizsgálaton, és azokat is kihagyják, ami gyulladást okoz neki a szervezetében. Előtte áttértek a paleo étkezésre. Bogyós gyümölcsöket fogyasztanak csak szinte. A mozgásán látszik, de vezet autót.Ők Bp.en laknak, mi Zircen. Dolgozik , szoftver fejlesztő. Nem hajlandó gyógyszert szedni. A laborban az információik szerint minden tökéletes. Plusz vitaminokat vesznek magukhoz. Megadom a tel. számom, ha lenne kérdése hozzám.70/501-9564.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük