7 gyakori kérdés a Mavenclad gyógyszerről

olvasási idő: 7 perc
nehézségi szint: közepes


1. Miféle gyógyszer a Mavenclad?

Mavenclad logó

A Mavenclad hatóanyaga a kladribin névre keresztelt, immunszuppresszív hatású vegyület, ami a kóros gyulladási folyamatokban érintett limfocitákat szelektíven megöli, és ennek köszönhetően a sclerosis multiplex relapszusainak számát csökkenti, továbbá a betegség progresszióját lassítja. A gyógyszer olyan felnőtt személyek kezelésére javallott, akik tüneteik és MRI leleteik szempontjából is magas betegségaktivitású, relapszáló sclerosis multiplex páciensek.

2. Hogyan zajlik a terápia?

A Mavenclad egy kis tabletta, ami 10 mg kladribint tartalmaz tablettánként. A terápia mindössze kétszer két heti gyógyszerezéssel jár a következőképpen:

 1. hét: a kezelés megindításának hete (pl. 2018. augusztus 1-5.)
 2. hét: egy hónappal később (2018. szeptember 1-5.)
 3. hét: egy évvel a kezelés megindítása után (2019. augusztus 1-5.)
 4. hét: újabb egy hónappal később (2019. szeptember 1-5.)

személyre szabott adagolás

A fenti, két éven át tartó gyógyszerezés után további kladribin-kezelésre nincs szükség, mert ez a terápia további két éves betegségkontrollt képes fenntartani.

A gyógyszer napi adagja személyre szabottan, a testtömeg függvényében változik, de még a legerősebb dózis is csupán napi két tablettából áll (egyszeri adagban bevéve).

egyedileg, a testtömeg alapján meghatározott adagolás

3. Hogyan működik a Mavenclad?

A sclerosis multiplex kialakulásának és lezajlásának pontos háttere egyelőre ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy a szervezet saját szöveteit támadó T-sejtek és B-sejtek a fő ludasok benne. Ezek a sejtek kulcsszerepet játszanak abban a kóros autoimmun folyamatban, amely megtámadja az idegsejtek myelinhüvelyét. (Arról, hogy mi történik a központi idegrendszerben SM-ben, itt olvashatsz: Mi a sclerosis multiplex?)

Még a gyógyszert kifejlesztő kutatók számára sem teljesen tisztázott, hogyan fejti ki jótékony hatásait a Mavenclad, de a lényeg, hogy a programozott sejthalál előidézésével fokozatosan csökkenti a T- és B-sejtek számát, ezáltal megszakítva az idegsejteket károsító immunválaszt. Mivel ez a hatás szelektíven a T- és B-sejtekre terjed ki, és nagyrészt érintetlenül hagyja a veleszületett immunitásért felelős, a fertőzések elleni küzdelemben részt vevő immunsejteket, ezért más immunszuppresszív terápiáknál kisebb a kezelés utáni fertőzések kockázata.

Ennek köszönhetően a magas hatékonyságú betegségmódosító terápiák között a Mavenclad követeli meg a legkevesebb utólagos orvosi vizsgálatot. A kezelés két éve során mindössze hat vérképre van szükség a limfociták átmeneti csökkenésének nyomon követése céljából.

Mavenclad dózis- és monitorozási terve

A Mavenclad tehát egy immunszuppresszív szer, az immunreakciók elnyomása azonban nem egy állandó, hanem csak egy átmeneti állapot, amit az immunsejtek helyreállítása, újraépítése, szakszóval rekonstitúciója követ. Mint ahogyan a sejtpusztító hatás is szelektíven zajlik a terápia első szakaszában, úgy a rekonstitúció is csak a T- és B-sejtek visszarendeződését jelenti. Ez a visszarendeződés oda vezet, hogy az autoreaktív sejtek helyét egészségesen működő sejtek veszik át, vagy ha az autoreaktív sejtek jelen is maradnak a szervezetben, ezek működését immár kordában tartja az újonnan felépített rendszer szabályozása. A tartós gyógyhatást tehát a limfociták mennyiségi ÉS minőségi változásainak kombinációjával valósítja meg a Mavenclad.

a Mavenclad hatásmechanizmusa

4. Mennyire hatásos a Mavenclad?

A Mavenclad hatásosságát és biztonságosságát közel 8 éven át, több mint 2000 relapszáló-remittáló SM beteg bevonásával, randomizált, kettős vak vizsgálatban ellenőrizték a placebóhoz viszonyítva (a kutatások fedőnevei: CLARITY, CLARITY EXT, ONWARD, ORACLE-MS). A készítmény gyógyhatása a két éves kezelés végén az alábbiakban bizonyított:

 • Éves relapszus-ráta 58%-os csökkentése:
  – placebo: átlagosan 0,33 relapszus évente
  – Mavenclad: átlagosan 0,14 relapszus évente
 • Relapszus-mentes betegek magasabb aránya:
  – placebo: a betegek 61%-a
  – Mavenclad: a betegek 78%-a
 • Agyi atrófia mértékének 20%-os visszaszorítása:
  – placebo: évi 0,70%-os agytérfogat-csökkenés
  – Mavenclad: évi 0,56%-os agytérfogat-csökkenés
 • Rokkantság progressziójának lassítása:
  – placebo: 10,8 hónap a 3 hónapos igazolt EDSS progresszióig
  – Mavenclad: 13,6 hónap a 3 hónapos igazolt EDSS progresszióig
 • T1 Gd+ léziók számának 86%-os csökkentése:
  – placebo: átlagosan 0,91 lézió
  – Mavenclad: átlagosan 0,12 lézió
 • T2 léziók számának 73%-os csökkentése:
  – placebo: átlagosan 1,43 lézió
  – Mavenclad: átlagosan 0,38 lézió
 • Kombinált egyedi léziók 74%-os csökkentése:
  – placebo: átlagosan 1,72 lézió
  – Mavenclad: átlagosan 0,43 lézió
 • NEDA:
  – placebo: a betegek 17%-a
  – Mavenclad: a betegek 47%-a

Fontos megjegyezni, hogy a fenti számok az enyhétől a nagyon erős betegségaktivitású személyekig az összes páciens átlagát jelentik, de a Mavenclad hatása a nagyon aktív betegségben szenvedők esetében volt a legnagyobb mértékű.

5. Milyen mellékhatásai vannak?

A kladribin csökkentheti a szervezet immunvédekezését, és ezáltal növelheti a fertőzések és a daganatok valószínűségét.

 • nagyon gyakori mellékhatás (1/10 embernél sűrűbben fordul elő):
  fejfájás, limfocitaszám átmeneti csökkenése
 • gyakori mellékhatások (1/100–1/10):
  szájherpesz, övsömör, bőrkiütés, neutrofilszám csökkenése, foltos hajhullás
 • nagyon ritka mellékhatás (1/10 000 embernél ritkábban fordul elő):
  tuberculosis

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőző betegségek megjelenésének aránya – egyedül a herpesz vírust leszámítva – nem volt nagyobb a gyógyszerrel kezelt betegeknél a placebo-csoporthoz képest. További jó hír, hogy eddig egyetlen PML-esetről sem számoltak be a Mavenclad-kezeléssel összefüggésben.

Hosszú távú utánkövetés során gyakrabban figyelték meg rosszindulatú daganatok kialakulását a Mavencladdal kezelt betegeknél (0,29 rákos előfordulás 100 betegévenként), mint azoknál a betegeknél, akik placebót kaptak (0,15 rákos előfordulás 100 betegévenként). Emiatt a terápia megkezdése előtt egyéni előny-kockázat értékelést kell végezni azoknál a betegeknél, akik korábban legyőzték a rákot.

Annak az esélye, hogy valamilyen nemkívánatos esemény évekkel a kezelés után felüsse a fejét, azért elenyésző, mert az eddigi vizsgálatok tapasztalatai szerint a terápia negyedik évének végére minden egészségügyi érték normalizálódik.

6. Van, aki nem kaphatja a gyógyszert?

A Mavenclad hatóanyagával (azaz a kladribinnel) vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenységen kívül csak a HIV fertőzés, az aktív tuberculosis vagy hepatitis B és C fertőzés, az aktív rákbetegség, valamint a középsúlyos vagy súlyos vesekárosodás szerepel az ellenjavallatok között.

A terápia megkezdésének akadálya a csökkent immunválaszra képes állapot (például folyamatban lévő immunmoduláns kezelés miatt) és a csontvelő csökkent sejttermelő képessége (egyéb gyógyszerhasználat következtében), de megfontolandó a kezelés elhalasztása bármilyen akut fertőzés esetén is, amíg a páciens teljesen ki nem gyógyul belőle.

Fogamzóképes korú nőknél a terápia megkezdése előtt ki kell zárni a terhesség lehetőségét. A kezelés megindításától az utolsó adagot követő 6 hónapon át a teherbeesést ill. teherbeejtést is meg kell előzni a női és férfi betegnél egyaránt. Mivel egyelőre nem tudni, hogy a kladribin kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a súlyos mellékhatások lehetősége miatt a szoptatás ellenjavallt a kezelés megindításától kezdve az utolsó adagot követő 1 héten át.

7. Hogyan lehet hozzájutni?

A Mavenclad olyan SM páciensek kezelésére hivatott, akiknek a betegsége nagyon aktív. Annak ellenére, hogy a gyógyszer az “átlagos” betegségaktivitású személyeket is szép eredményekkel kecsegteti, jelenleg csak másod-, illetve harmadik vonalbeli kezelésként adható. Hazánkban a készítmény 2017 augusztusában kapta meg a forgalmazási engedélyt, mivel azonban egyelőre nem támogatott gyógyszer, így csak egyedi méltányossági kérelemmel hozzáférhető. Legutóbbi tudomásunk szerint Magyarországon eddig két fő részesül Mavenclad-terápiában.

A cikk forrásai

Public Health Europe
Risk Management Materials
Merck Neurology
European Medicines Agency
MS Trust
Multiple Sclerosis Journal
A Merck cégszimpózium 2018. június 7-i előadásai a Magyar Neurológiai Társaság III. konferenciáján:

 1. Rózsa Csilla: Hatásosság a klinikai vizsgálatok tükrében
 2. Jakab Gábor: Biztonságosság és tolerabilitás a klinikai vizsgálatok tükrében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.