Mediterrán diéta

Világszerte az egyik legegészségesebbnek tartott táplálkozási forma, amit az 1940-50-es évek görög, olasz és spanyol étkezési mintái ihlettek. Előnye, hogy sem szigorú étrendet nem szükséges tartani, sem a kalóriákat nem kell számolni.

A mediterrán étrend fő szempontjai a következők:

  • kiemelkedően magas mennyiségű extra-szűz olívaolaj
  • nagy mennyiségű zöldség és friss gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és hüvelyesek
  • mérsékelt fogyasztás halakból és tenger gyümölcseiből, szárnyas húsokból, tejtermékekből (elsősorban sajtból és joghurtból) és vörös borból
  • kevés tojás, vörös hús, feldolgozott húsok és édességek

Az összes bevitt kalóriának mindössze 25-35%-a a zsír, illetve az összes kalóriának maximum 8%-a a telített zsír.

« SM szótár