Gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő ételek és összetevők listája

Az Étrendi gyulladásos index (Dietary Inflammatory Index (DII)) egy olyan nyilvántartás, ami a teljes elérhető tudományos cikk-adatbázis alapján rangsorolja a különböző ételeket és összetevőket az alapján, hogy hány és milyen minőségű kutatások találták azokat gyulladáskeltőnek vagy gyulladáscsökkentőnek. A kapott számok alapján ezután meg lehet határozni egy-egy személy étrendjéről, hogy az mennyire gyulladáskeltő illetve -csökkentő. Ezt az értéket egy kísérletben összehasonlították a résztvevők vérében mért gyulladásjelzőkkel, ami alátámasztotta, hogy az index által számolt értékek felhasználhatóak a szervezetben lévő gyulladás mértékének előrejelzésére. A nyilvántartás eredetileg 2009-ben készítették el [1], majd 2014-ben jelent meg egy továbbfejlesztett változata [2].

A DII-t később több kutatás is felhasználta a gyulladáskeltő étrend és különböző betegségek kapcsolatának vizsgálatára. Kimutatták például, hogy a gyulladáskeltő étrend növeli a szív- és érrendszeri problémák [3], a vastag- és végbélrák [4], a prosztatarák [5], az asztma [6] valamint a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát [7].

Bár a DII és az SM súlyosbodásának kapcsolatát közvetlenül vizsgáló kutatás a keresésem alapján még nem készült, a listán szereplő több étellel kapcsolatban is jelentek már meg kutatási eredmények, és ezek alapján valószínűsíthető, hogy a gyulladáscsökkentő étrend az SM betegeknek is hasznára válhat.

Étrendi gyulladásos index

A magas értékek megalapozottan gyulladáskeltő, az alacsony értékek gyulladáscsökkentő ételre vagy összetevőre utalnak. A számok nem a gyulladáskeltés vagy -csökkentés mértékét, inkább hatásának megalapozottságát tükrözik, elsősorban azt véve figyelembe, hogy hány kutatás szól az adott hatásról.

A lista használata nagyon egyszerű. A pozitív előjelű számok gyulladáskeltő hatásúak, a negatív előjelű számok gyulladáscsökkentőek. Minél magasabb a szám abszolút értéke, annál biztosabb a hatása. Az index tetején álló telített zsírsavak tehát nem azért járnak az élen, mert gyulladáskeltőbbek, mint például a szénhidrátok fogyasztása, hanem azért, mert erősebb és szélesebb körű bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy gyulladáskeltő hatásuk van az emberi szervezetre.

Gyulladáskeltő összetevők:

szalonna tükörtojással

Telített zsírsavak (g) 0,373
Teljes zsír (g) 0,298
Transz-zsírsavak (g) 0,229
Energia (kcal) 0,180
Koleszterin (mg) 0,110
B12 vitamin (µg) 0,106
Szénhidrát (g) 0,097
B2 vitamin (mg) 0,068
Vas (mg) 0,032
Protein (g) 0,021

Gyulladáscsökkentő összetevők:

Egyszeresen telítetlen zsírsavak (g) -0,009
Rozmaring (mg) -0,013
Kakukkfű és oregánó (mg) -0,102
mediterrán típusú hidegtálB1 vitamin (mg) -0,098
Koffein (g) -0,110
Antociánok (mg) -0,131
Bors (g) -0,131
Eugenol (mg) -0,140
Sáfrány (g) -0,140
Omega-6 zsírsav (g) -0,159
Folsav (µg) -0,190
Szelén (µg) -0,191
B3 vitamin (mg) -0,246
Flavonoidok (mg) -0,250
Alkohol (g) -0,278
Hagyma (g) -0,301
Cink (mg) -0,313
Többszörösen telítetlen zsírsavak (g) -0,337
B6 vitamin (g) -0,365
A vitamin (RE) -0,401
Fokhagyma (g) -0,412
Flavan-3-ol (mg) -0,415
E vitamin (mg) -0,419
C vitamin (mg) -0,424
Omega-3 zsírsav (g) -0,436
D vitamin (µg) -0,446
Gyömbér (g) -0,453
Flavonolok (mg) -0,467
Magnézium (mg) -0,484
Zöld és fekete tea (g) -0,536
Béta-karotin (µg) -0,584
Izoflavonok (mg) -0,593
Flavonok (mg) -0,616
Rost (g) -0,663
Kurkuma (mg) -0,785

Jó étvágyat! 🙂

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.