A sclerosis multiplex megelőzése

olvasási idő: 3 perc
nehézségi szint: könnyű


dobókockákA sclerosis multiplex egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség. A betegségre való hajlam örökölhető, kialakulásában azonban a környezetnek is nagy szerepe van. Egypetéjű ikrek esetén ha az egyik fél beteg, testvérének 25%-30% esélye van arra, hogy a másikuk is SM-es lesz [1]. Elsőfokú rokoni kapcsolat esetén 3-4% az esély az SM kialakulására [2]. Összehasonlításképpen érdemes tudni, hogy az átlagpopulációban ez az érték 0,1%. Ha tehát valakinél előfordul a betegség, a család többi tagjának érdemes megelőző intézkedéseket tennie, hogy minél kisebb eséllyel jelentkezzen náluk az SM.

Tovább olvasom

Az elhízás és a rossz vérzsír-profil hatása a sclerosis multiplexre

hamburgerEgy nemrég publikált kutatás az elhízás és a rossz vérzsír-profil sclerosis multiplexre történő hatását vizsgálta, és a korábbi eredményekkel összhangban azt találta, hogy ezek mind növelhetik a betegség súlyosbodásának kockázatát.

A BMI (testtömegindex) minden 5 pontnyi növekedése 25%-kal, a csípőméret minden 10 cm-rel történő növekedése 29%-kal növeli az új relapszus megjelenésének kockázatát.

A triglicerid-szint a BMI-től függetlenül is 1 mmol/l emelkedésenként 22%-kal növeli a relapszus-kockázatot. Ha az alacsony és a magas triglicerid-szintet vetik össze − 2,30 mmol/l-nél meghúzva a határt, ami feletti érték már magas szív- és érrendszeri kockázatot jelent −, a magas trilicerid-szinttel rendelkezők 2,2-ször nagyobb eséllyel szenvednek el új relapszust az alacsony értékű személyekhez képest.

Nem csak a relapszusok számát, de az EDSS-ben mért súlyosbodás mértékét is növelik a rossz egészségügyi értékek: az elhízottak (BMI 25 és afelett) a normál testtömeg-index tartományban lévőkhöz képest például 60%-kal nagyobb eséllyel értek el 0.5 vagy annál több EDSS pontnyi súlyosbodást a vizsgált 5 év alatt.

A teljes koleszterinszint és a HDL (“jó koleszterin”) aránya a relapszusok számát nem, a progresszió EDSS-ben mért mértékét azonban befolyásolta. A 4-nél magasabb aránnyal rendelkezőknek több mint kétszeres esélyük van a 0.5 vagy több EDSS pontnövekedésre a jobb koleszterinprofillal rendelkezőekhez képest.

Mivel a kutatásban olyanok szerepeltek, akiknél a betegség még csak elkezdődött, a szerzők jó eséllyel kizárták a fordított ok-okozati összefüggést: a kutatás alapján tehát nem arról van szó, hogy a súlyosabb állapotban lévő betegek hajlamosabbak az elhízásra, hanem az elhízott páciensek kerülnek rosszabb állapotba.

A kutatók a cikküket azzal a megállapítással zárják, hogy a vérzsír-profil javítása és a testsúly megfelelő értékre történő beállítása csökkentheti az SM betegek progressziójának mértékét.

Ezek az eredmények egyezést mutatnak az OMS program ajánlásával is, ami többek között a telített zsírok fogyasztásának csökkentésén, a “jó koleszterin” szintjének növelésén és a rendszeres sportoláson alapszik.

Bővebben: An adverse lipid profile and increased levels of adiposity significantly predict clinical course after a first demyelinating event

Az idei ACTRIMS konferencia hírei

az ACTRIMS 2017-es konferenciájának logójaAz ACTRIMS a sclerosis multiplex kutatásának és gyógyításának amerikai bizottsága. A szervezet a múlt héten tartotta éves szakmai konferenciáját Floridában. Az ott bemutatott kutatási eredményekből szemezgettünk.

Tovább olvasom

Gyulladáskeltő és gyulladáscsökkentő ételek és összetevők listája

Az Étrendi gyulladásos index (Dietary Inflammatory Index (DII)) egy olyan nyilvántartás, ami a teljes elérhető tudományos cikk-adatbázis alapján rangsorolja a különböző ételeket és összetevőket az alapján, hogy hány és milyen minőségű kutatások találták azokat gyulladáskeltőnek vagy gyulladáscsökkentőnek. A kapott számok alapján ezután meg lehet határozni egy-egy személy étrendjéről, hogy az mennyire gyulladáskeltő illetve -csökkentő. Ezt az értéket egy kísérletben összehasonlították a résztvevők vérében mért gyulladásjelzőkkel, ami alátámasztotta, hogy az index által számolt értékek felhasználhatóak a szervezetben lévő gyulladás mértékének előrejelzésére. A nyilvántartás eredetileg 2009-ben készítették el [1], majd 2014-ben jelent meg egy továbbfejlesztett változata [2].

Tovább olvasom

Éhezés sclerosis multiplexben

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


üres tányérEgy egyre növekvő mozgalom szerint elérkeztünk ahhoz a generációhoz, aminek tagjai a technológia segítségével évente egy évnél nagyobb mértékben fogják tudni kitolni várható élettartamukat, és ezáltal képesek lesznek örökké, vagy legalábbis meghatározatlanul hosszú ideig élni [1]. A transzhumanisták egyik fő kérdése, hogy élnek-e elég sokáig addig, míg a technológiánk lehetővé teszi e radikális élettartam-kitolás megkezdését. Hogy pontosan mit kell tennie annak, aki sokáig szeretne élni, abban nem mindenki ért egyet, de az egyik fontos jelölt az éhezés − illetve az éhezés hatását imitáló rezveratrol szedése −, ami az egérkísérletekben jelentős mértékben megnövelte az egerek élettartamát. Egy új, 2016-os kutatás szerint az éhezés az SM betegek állapotára is jó hatással lehet [2].

Tovább olvasom

Sófogyasztás csökkentése SM betegeknek

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


Sófogyasztás csökkentéseA nagy mennyiségű sófogyasztás olyan népbetegségnek mondható problémákat okoz, mint a magas vérnyomás és a vezető halálokok közé tartozó szív- és érrendszeri betegségek. Ezért korábban a WHO és az EU is sócsökkentő programot indított el, mely utóbbihoz Magyarország is csatlakozott [1].

Mivel a sclerosis multiplex betegek az átlag populációhoz képest kevesebbet mozognak, esetükben az elhízás, a magas vérnyomás valamint a szív- és érrendszeri betegségek száma is nagyobb, és ezek is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az ő várható élettartamuk elmarad az egészséges emberekétől. Az SM betegek jellemzően nem közvetlenül a betegség miatt, hanem az azzal járó mozgásszegény életmód, illetve fertőzések miatt halnak meg hamarabb. Mindezek alapján további kutatások hiányában is különösen javasolt a sófogyasztás mennyiségének csökkentése az SM-esek számára.

Tovább olvasom

9 módszer a BDNF-szint növelésére

olvasási idő: 5 perc
nehézségi szint: közepes


A BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) az agyi eredetű növekedési faktor névvel ellátott fehérje, aminek fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban.

súlyzót emelgető agyA BDNF segít megelőzni az agysejtek pusztulását, elősegíti az új idegsejtek születését és a már meglévő idegsejtek közötti kapcsolatok létrejöttét, valamint szerepet játszik a myelin építésében is. Az új idegi kapcsolatoknak fontos szerepük van a tanulásban, és ahhoz is szükségesek, hogy egy sérült agyterület funkcióit a környező területek átvehessék, ezáltal a beteg a sérülés után visszanyerhesse régi képességeit.

Tovább olvasom

OMS program: sclerosis multiplex diéta és életmód

olvasási idő: 5-8 perc


Számtalan életmód- és étrendbeli tanács kering az interneten sclerosis multiplex betegeket célozva, ezek azonban gyakran kölcsönösen ellentmondanak egymásnak. Az összevisszaság mögött nem feltétlenül a tudományos adatok ellentmondásossága áll. Az étrenddel és életmóddal kapcsolatos kutatások ugyan viszonylag ritkák, és sokszor nem lehet belőlük egyértelmű következtetéseket levonni, a legtöbb, neten keringő ajánlattal azonban a baj sokkal alapvetőbb: nem is tudományos kutatások alapján készültek.

Tovább olvasom

Tejfogyasztás és sclerosis multiplex

olvasási idő: 4 perc


Több kutatás is vizsgálta már a tej és annak egyes alkotórészei valamint a sclerosis multiplex kapcsolatát. Hivatalos, neurológusok által is átvett ajánlás a tejfogyasztással kapcsolatban azonban még nem jelent meg ezek alapján. Jelen cikk célja az eddigi kutatások és ezek eredményei alapján megfogalmazott ajánlások rövid áttekintése.

Tovább olvasom

Kávéfogyasztás és sclerosis multiplex

olvasási idő: 2 perc


A koffein és a sclerosis multiplex kapcsolata

A koffein és a sclerosis multiplex kialakulásának kapcsolatáról egymásnak ellentmondó eredmények születtek. Egy 2006-os kutatás [1] szerint minél több kávét és minél hosszabb időn át fogyaszt valaki, annál nagyobb esélye van az SM-re. Az eredményeket azonban egy 2012-es kutatásnak nem sikerült alátámasztania, ekkor a kutatók semmilyen összefüggést nem találtak [2]. Néhány év múlva, 2015-ben pedig már több adat is arra utalt [3], hogy a nagyon nagy mennyiségű, napi 9 deciliternyi (!) kávéfogyasztás 30%-kal csökkenti az SM kialakulásának az esélyét. A kutatók ez utóbbi eredményt azzal magyarázzák, hogy a koffein neuroprotektív (azaz idegsejteket védelmező) tulajdonsággal bír, és elnyomja a gyulladáskeltő citokineket. (A citokinek a sejtkommunikációban részt vevő jelzőmolekulák egy fajtája.)

Tovább olvasom